Сайт Винницкого городского культурно-просветительского Общества имени Е.И. и Н.К.Рерихов
СОФИЯ - УРУСВАТИ
"Через Культуру - к здоровью духа"
 
Главная Вход Карта сайта RSS
Меню сайта

Разделы новостей
Новости сайта [497]
Новости Общества [34]
Анонс мероприятий [108]
Главная » 2019 » Апрель » 7 » Навчитися вчитися: Барбара Оклі про хорошу прокрастинацію та улюблену навчальну методику.
Навчитися вчитися: Барбара Оклі про хорошу прокрастинацію та улюблену навчальну методику.
14:40

Професорка Барбара Оклі – унікальна у всьому. Вона одержала освіту російського філолога, працювала перекладачем на радянському траулері у Беринговому морі та ненавиділа математику. А потім стрімко змінила життя, вивчилась на інженера та зараз викладає інженерію у провідних навчальних закладах світу. Барбара є авторкою найпопулярнішого у світі онлайн-курсу «Навчаймось вчитись», який має понад 4 мільйони слухачів і відтепер доступний українською мовою на платформі «Prometheus». Разом із доктором Терренсом Сейновським докторка Оклі проводить слухачів таємницями роботи мозку, потужними навчальними інструментами та способами боротьби з прокрастинацією. А як вчиться сама Барбара? Про це вона розповіла спеціально для команди «Prometheus», а Platfor.ma ексклюзивно публікує їхню розмову.

– Що є рушійною силою для нових знань саме для вас?

– Іноді мені здається, що всесвіт – це море знань! Виклик для мене – напитись знаннями якнайбільше. Навчання – це не тільки зосереджена концентрація, а й вивчення моху на дорозі або ненавмисно підслухана розмова за сусіднім столиком про нещодавно переглянуту стрічку. Ви наче занурюєтесь у звуки та місця навколо. Іноді неймовірно важко сумлінно над чимось працювати, але ми часто забуваємо, що постійно вчимось, просто звертаючи увагу та споглядаючи все навколо нас.

– Впродовж курсу ми довідуємось про різні навчальні методики, про фрагменти та запам’ятовування. А яка ваша улюблена навчальна методика?

– Моя улюблена методика для зосередження – це метод Помодоро, який винайшов Франческо Чірілло у 1980-х роках. Метод складається з таких кроків:

1. Знайдіть місце у затишку, вимкніть усе, що може вас відволікати, особливо на вашому телефоні та комп’ютері.

2. Встановіть таймер на 25 хвилин.

3. Зосередьтесь, наскільки можливо, на обраному завданні на 25 хвилин. Якщо відчуєте, що відволікаєтесь, одразу ж спробуйте зосередитись знову.

4. Розслабтесь та насолоджуйтесь життям 5-10 хвилин. Можна робити що завгодно, головне – відволіктись від того, на чому ви зосередились. Ви можете мандрувати мережею, прогулятись, пограти у комп’ютерні ігри, послухати улюблену пісню або випити чаю. Розслаблення – найважливіша частина всього методу Помодоро! Поки ви розслаблюєтесь, мозок групує те, що ви опанували, та готує вас до продовження роботи з новим запалом.
– Ви пережили неймовірні зміни у вашому житті та кар’єрі. Чи шкодуєте ви про щось? Ви б хотіли щось змінити, якщо б могли?

– Я зазвичай намагаюся зосереджуватись на позитивних моментах. Із радістю згадую, що я часто обирала найважчий шлях. Наприклад, я ненавиділа математику та природничі науки, коли була малою, у школі справи з ними в мене йшли жахливо. Коли я пішла служити зв’язковим офіцером у 20 з копійками років, мені потрібно було вивчити все про встановлення радіо та телефонів. У мене не було жодного досвіду у цьому з наукового чи технічного боку, вчилась я жахливо – я була найгіршою у класі у школі зв’язкових офіцерів. Але я вирішила повернутись до університету та опанувати інженерію. Я почала з самого початку – вивчила шкільну алгебру, повільно вивчила все, що мені потрібно, та досягла успіхів. Зараз я професорка інженерії та обожнюю свою роботу.

– Наші внутрішні зомбі всюди. Як змусити їх працювати на нас, а не виснажувати?

– Дуже просто йти за своїми звичками. Я часто починаю виконувати завдання одразу, але роблю його потроху, аби це не набридало. Наприклад, у цьому інтерв’ю мені поставили 8 питань. Я відповідала на 1-2 щодня і не встигла й оком змигнути, як уже закінчила.

– Сфокусований режим мозку досить легко зрозуміти. А ось розсіяний багато хто плутає з прокрастинацією. Чи маєте ви якісь поради стосовно цього?

– Існує два різновиди прокрастинації, і виникають складнощі, коли люди починають їх плутати.

Перший тип стосується вже добре відомого вам – ви просто намагаєтесь вигадати найпростіший шлях, щоб опинитися подалі від усього цього. Наприклад, ви маєте написати звіт, ви вже уявляєте більшість того, що має там міститись, вам залишилось тільки зрозуміти, як саме це зробити. Прокрастинувати в цей час непогано – ви зможете впоратись із завданням, та й тиск дедлайнів інколи не завадить.

Інший вид прокрастинації стосується того, що ви хочете опанувати. Виявилось, що вивчення нового створює нові нейронні зв’язки. Це наче нарощувати нові м’язи. Все складне та поняттєве потребує додаткового часу – багато днів практики та повторів. Щоночі, коли ви спите, ваші нейронні зв’язки укріплюються – ваші думки мандрують мозковими зв’язками, поки ви спите. Саме тому важливо не прокрастинувати, коли ви вчитесь. Вам потрібно дати цим синаптичним зв’язкам час закріпитись протягом кількох днів практики.

https://platfor.ma/topic/barbara-oakley-interview/

Категория: Новости сайта | Просмотров: 363 | Добавил: Nina | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Поиск новостей

Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляется системой uCoz